טיפול זוגי
טיפול זוגי
כשאנו נמצאים בזוגיות, חלק משמעותי של חיינו הרגשיים מתרחש בקונטקסט הזוגי ותחת השפעתו. הצרכים הרגשיים, התסכולים, המשאלות, הדימוי העצמי ותכנים מנטליים נוספים מושפעים בחוזקה מהקשר הזוגי שלנו. לכל אחד מבני הזוג ישנם אישיות ייחודית, עבר ייחודי, צרכים ייחודיים ותפיסת עולם ייחודית. לעיתים הצרכים וההרגלים האינדבידואלים עומדים בסתירה לאלו של בן או בת הזוג. החיבור והקשר הזוגי אינם טריוויאלים, גם לא חלוקת התפקידים ושיתוף הפעולה. לכן, חשוב להשקיע בקשר הזוגי ולטפח אותו. תהליך של טיפול זוגי עשוי לסייע גם בעתות משבר, ויכול בנוסף לתרום להשגתם של תהליכי התפתחות סינרגטיים ברמה האישית וברמה הזוגית כאחד, כך שהתפתחות אישית לא תעמוד בסתירה לקשר הזוגי.
לעיתים אנשים חושבים על פנייה לטיפול זוגי מתוך המשאלה שבן הזוג ישתנה. שיבין יותר, שישתף פעולה, שייקח אחריות, שיגלה רגישות, שישלוט בעצמו וכן הלאה. כשפונים לתהליך של טיפול זוגי במטרה לשנות את בן או בת הזוג, לרוב נוחלים אכזבה. כשפונים לטיפול זוגי מתוך רצון לטפח את הזוגיות ולהגיע לצמיחה הדדית, ניתן להשיג התפתחות משותפת ולייצר שינויים מיטיבים משמעותיים בדיאלוג וביחסים הזוגיים.
את הזוגיות צריך לטפח כדי שתוכל לשרוד שינויים, התמודדויות וקשיים, ואפילו לצמוח מתוכם. עם השנים בני הזוג מתמודדים עם תהליכי ההתבגרות ושינוי אישיים של כל אחד מהם, עם גידול ילדיהם, עם אתגרים כלכליים, תעסוקתיים ובריאותיים, עם תהליכי קבלת החלטות משותפת בנושאי דיור ופנאי, וכן הלאה. הבדלים בין-אישיים בגישה של כל אחד מבני הזוג להתמודדויות המשותפות הללו עשויים להוות גורם מפרה ומעשיר, מנגד, שינויים ואתגרים עלולים להקשות על היחסים ואף לחבל בהם.
מהן הסיבות לפנייה לטיפול זוגי? פעמים רבות פונים לטיפול זוגי כשבני הזוג מתקשים לתקשר בינהם על נושאים מהותיים. בטיפול זוגי ניתן להתעמק בהבנת הסיבות למריבות תכופות ולתוקפנות בתוך הזוגיות, או לחילופין בהבנת הסיבות לאדישות ולניכור בין בני הזוג, ולנסות לבנות דיאלוג הדדי ומקבל יותר בין השניים.
לעיתים מהווה הטיפול הזוגי מרחב לעיבוד של קשיים והתמודדויות ספציפיים. למשל, להתמודדות עם קשיים מיניים, לעיבוד של אכזבה עמוקה של בני הזוג זה מזה, להתמודדות עם תהליך של טיפולי הפרייה, להתמודדות עם משברים בעקבות בגידה, להתמודדות עם שינוי מגורים והגירה (relocation) בעקבות עבודה, להתמודדות עם מחלה של אחד מבני הזוג, להתמודדות עם המורכבות שכרוכה בקשר עם ילדים בוגרים ונכדים ולעיבוד קשיים ואתגרים משמעותיים אחרים שפוקדים את התא הזוגי.
בפנייה לטיפול זוגי חשוב לברר את המטרות המשותפות והמטרות האישיות של כל אחד מבני הזוג. כשמגדירים טיפול כ"זוגי" ההתמקדות הינה בזוג ולא בפרט. עם זאת, פעמים רבות כשפונים לטיפול לזוגי, בני הזוג עסוקים בחסכים, בצרכים ובמשאלות האישיים של כל אחד מהם, ואלו עלולים לעמוד בסתירה למטרה המשותפת של חיזוק התקשורת בתוך הזוגיות. לכן, חשוב להבין מתי מתאים טיפול זוגי ומתי מתאים יותר טיפול פרטני.
בנוסף לכך, אם מגיעים לטיפול זוגי מתוך המטרה שהמטפל ישמש כ״שופט״ כדי שבן הזוג ישתנה, עלולים להתאכזב במהרה, ולסגת מהטיפול. מנגד, כשהתהליך אינו מתמקד בשינוי הפרטנר אלא עוסק בתקשורת הזוגית או בקשיים אינדווידואליים שפוגעים בתקשורת המשותפת, הוא עשוי ״לתפוס״ ולשמש כמקום להתפתחות הדדית של בני הזוג, ושל הקשר שלהם.
בעייה נוספת היא כשפונים לטיפול זוגי לא מתוך תקווה אמיתית לתקן ולשפר את הקשר הזוגי אלא כדי להוכיח לעצמנו ולאחרים שלכאורה "הפכנו כל אבן": במקרה זה אנו מגיעים לטיפול ממקום של "לצאת לידי חובה", שאינו מאפשר להתגייס ולהתמסר לטיפול הזוגי ולהשתמש בו כמנוף לשיפור התקשורת והיחסים הזוגיים.
כאשר בני הזוג עסוקים יותר בצרכיהם האישיים ובמשאלה שהאחר ישתנה כפי שהיו רוצים, מהווה הדבר שיקוף של חוויתם הזוגית. במצב זה, האתגר בטיפול הזוגי הינו למצוא את הדרך להעצים את הברית והדיאלוג הזוגיים, לצד העצמת התפתחותו האישית וניפרדותו הרגשית של כל אחד מבני הזוג.
לעיתים בני הזוג יוזמים פנייה לתהליך הדרכת הורים בעקבות התלבטות כיצד לנהוג בילד שמקשה עליהם או מדאיג אותם, ובמהלך הדרכת ההורים מתגלה שהקושי המרכזי אינו נובע מהילד, אלא קשור יותר לדיאלוג בעייתי בין ההורים, שתפקוד הילד ״מציף״ אותו. במצב זה מתמקד התהליך בזיהוי הצרכים הרגשיים ודפוסי החשיבה והתגובה של בני הזוג, וביצירת דיאלוג יעיל ותומך יותר בינהם כבני זוג וכהורים.