top of page

טיפול בצעירים לאחרי צבא

מה עושים לאחר הצבא, משבר לאחר השיחרור

אחרי הצבא הכל פתוח. השמיים הם הגבול. ההחלטות שיתקבלו כעת ישפיעו על מהלך כל עשרות השנים הבאות: בתחום המקצועי, החברתי, הרגשי וגם הכלכלי. זוהי תקופה של הזדמנויות ותקופה של קשיים. אבל דווקא כאשר אנו צריכים לקבל את ההחלטות הכי חשובות, דווקא אז הניסיון שלנו מועט ולא מגובש.

אלו תהליכים והשפעות פועלים עלינו בשלב ההתפתחותי שלאחר הצבא?

מתי נכון להיעזר בטיפול פסיכולוגי לצעירים אחרי צבא, כדי להתמודד עם תקופה זו בצורה בריאה ומיטבית?

אחרי הצבא - תקופה מעברית

עד לשחרור מהצבא החיים שלנו מוגדרים על ידי דרישות חיצוניות כמו החובה ללכת לבית-ספר או לשרת בצבא. אחרי הצבא האפשרויות אין-סופיות, ובהתאם לכך ההתלבטויות. חופש הבחירה שנפתח מלווה בנטל אחריות שעלול להלחיץ ולעורר חרדה.

בארץ, המעבר לפרק החיים הבוגרים אינו הדרגתי כמו במקומות בהם נערים ונערות מתארגנים לשלב הבא כבר במהלך לימודיהם בתיכון. יש הבדל גדול בין הסביבה הצבאית לאזרחית והמעבר בינהן דורש משאבי הסתגלות רבים. אחרי שנים של חיים לפי תכתיבים חיצוניים, בבת אחת אנו נדרשים לטוות את מהלכי חיינו בעצמנו, לקבל החלטות לטווח המידי והרחוק, להכריע מה נעשה בימים ובחודשים הקרובים וגם להחליט מה נעשה כש״נהיה גדולים״.

נותנים גז בתהליך בחירת המקצוע

תהליך בחירת המקצוע חוצה הרבה שיקולים ושאלות: במה אנו טובים? מה אנחנו אוהבים לעשות? איזו סביבת עבודה מתאימה לנו? מה יפרנס אותנו בשוק העבודה המשתנה? באיזה מקום נכון ללמוד בשוק ההשכלה הגואה? מהן דרישות הקבלה למקצוע?

התשובה לשאלות מורכבת וכל אחד מתמודד עמן לפי סגנונו. יש מי שאוספים מידע ויש מי שנרתעים מכך. יש מי שמשתדלים להגשים את חלומם המקצועי ויש מי שמתפשרים. יש מי שהשאלות נוגעות בו במקומות רגישים ופגיעים, כמו למשל בחוויות כישלון מהתיכון, בלקויות ובקשיי למידה, בקשיי הסתגלות למסגרות, או בסיפור משפחתי כאוב בתחום התעסוקתי.

תהליך בחירת המקצוע מתחיל כבר בפנטזיות נאיביות בגילאי הילדות וממשיך בהתנסות בתחביבים, בתפקידים ובמסגרות שונות בנעורים ובצבא. אחריו, כל זה מתורגם לפסי מעשה מחייבים. אנו נדרשים להכיר את עצמנו ואת שוק העבודה והלימודים ולפתח יכולות של התבוננות פנימה, של בדיקת המציאות התעסוקתית, של קביעת סדרי עדיפויות וקבלת החלטות.

בהמשך לכך, תהליכי ההכנה לבחינה הפסיכומטרית, לשיפור ציוני בגרויות או לבחינות באקדמיה כרוכים בפיתוח כישורי למידה והיבחנות משוכללים ובשלים יותר ביחס להתמודדויות לימודיות בעבר.

 

שייכות חברתית

בתחום הבינאישי, קבוצת ההשתייכות כבר לא ממש זהה לתמהיל החברתי מימי הצבא או התיכון. כעת השייכות החברתית אינה מוכתבת על ידי מסגרות חיצוניות אלא כרוכה בתהליכי בחירה אקטיבית. אנו מתמודדים עם בחירת האנשים שמתאים לנו לחלוק אתם את המשך דרכנו הבוגרת, שנכון לנו לבלות אתם, להזדהות עמם ולשאוב מהם סטנדרט ומודל, שותפות ותמיכה.

בשלב זה, רבים מוצאים עצמם עסוקים יותר בשאלת הזוגיות. אנו תוהים אודות יכולתנו ליצור קשר עם פרטנר מתאים, האם ומתי נכון לנו ליצור קשר זוגי ובאיזו מתכונת. מתחדדות שאלות בסיסיות של דימוי וביטחון עצמי, הצורך והיכולת לאינטימיות, איזה פרטנר אנו בעצם מחפשים ולעיתים גם עדיין מתמודדים שאלות של גיבוש הזהות המינית.

תלות, עצמאות, נפרדות

לאחר הצבא מתחדדת שאלת התלות והעצמאות הרגשית וגם הכלכלית. המגורים בבית ההורים, השימוש במשאביהם וההישענות על עצתם או הנחייתם כבר אינם מובנים מאליהם כמו בעבר. תהליך הספרציה-אינדווידואציה - כלומר היווצרות ההכרה ההדדית בנפרדות ובעצמאות של שני הצדדים - הצעירים והוריהם - עולה שלב. יש להגדיר גבולות חדשים של אוטונומיה, אחריות, כיבוד צרכי האחר ויכולותיו. צריך להכריע בין הרצון לעמוד על הרגליים של עצמנו, לבין המשאלה להיעזר ולהיתמך. לעיתים הרצון לעצמאות מתנגש עם עלייה זמנית בצרכי התלות: כשלומדים מבוקר עד ערב, קשה לעבוד ולהתפרנס. דווקא כשהמוטיבציה לעצמאות גדולה, קשה יותר לשאת נסיגה זמנית לתלות.

 

מתי מתאים להיעזר בטיפול פסיכולוגי בתקופה שלאחר הצבא

קבלת ההחלטות בערוצים השונים - המקצועי, הלימודי, החברתי, הרגשי, הכלכלי - מתרחשת במקביל זו לזו. נוצר עומס התמודדות מצטבר, שעלול לאיים ולהלחיץ. כשתחושת הקושי גוברת לאורך זמן על חוויית החדווה והיצירתיות התפקוד עלול להיפגע, להצטמצם, להפוך לצר ולנוקשה יותר, והגישה למשאבים האישיים עלולה להיחסם.

 

במצבים אלו לעיתים נכון ללוות את התקופה בתהליך טיפולי. הטיפול יכול להתמקד במשימה מוגדרת כגון בחירת מקצוע או התמודדות עם חרדת בחינות. לעיתים, התמודדות או התלבטות נקודתיים וממוקדים מציפים בעצם קושי עמוק ונרחב יותר. למשל סביב הדימוי עצמי, תחושת המסוגלות האישית, הקונפליקט בין הרצון לתלות לבין הרצון לעצמאות או התמודדות עם חוויות קשות מימי ביה״ס והצבא שמהדהדות בהווה. טיפול פסיכולוגי יכול לסייע בגיבוש דרכי התמודדות יעילות וסתגלניות יותר ולהציע סביבה תומכת לתהליכי התלבטות, התפתחות והבשלה.

bottom of page